Qui som ?
Besora SL, segueix oferint després de molts anys (des de 1642), els seus serveis de funerària. Estem al servei de les famílies que ens necessitin en el moment d’una defunció, per tal de facilitar i agilitzar la tramitació en aquests moments tan complicats. Ho fem des de la sensibilitat i l’experiència que ens donen tants anys al seu costat i amb el valor afegit de ser una empresa familiar que ha intentat millorar i actualitzar-se generació darerra generació.
La nostra empresa ha anat evolucionant en el temps amb la intenció de facilitar les coses a la gent. Així a principis dels 90 s’obriren els vetlladors d’Olot, unes sales de vetlla les quals han estat ampliades i remodelades per tal d’oferir un millor servei. Una mica més tard i també veient l’evolució i les demandes de la gent, es va construir el forn crematori al cementiri municipal d’Olot, per tal d’oferir un servei que en aquell moment es donava només a Figueres, i pel que cada vegada més gent opta i en un futur més gent optarà. En el mateix moment es va construir també una sala de cerimònies, la qual pot ser utilitzada tant per a cerimònies civils com per cerimònies religioses de tot tipus. Tanmateix tenim la concessió de varis cementiris de la comarca, en alguns casos és a nivell de manteniment i en d’altres és a nivell de gestió i de manteniment, d’aquesta manera s’intenta tenir en les millores condicions possible cada un d’aquests cementiris. Finalment, des de 2008, realitzem les recollides judicials de la Zona Girona Nord (junt amb les funeràries del Ripollès i de Puigcerdà), amb un conveni signat amb la Generalitat de Catalunya. Totes i cada una d’aquestes actuacions i obres, les hem realitzades amb l’afany de millorar el servei i així en els difícils moments que suposa una defunció, poder agilitzar tot el que és la tramitació i facilitar el màxim possible a les famílies totes les inconveniències possibles que es puguin afegir en aquests delicats moments.
On treballem ?
Fusteria
Els orígens de Besora, daten de 1642. Ho datem el dia del casament del fuster olotí Ramon Lamarca amb Maria Àngela Guiemet, el dia 25 de maig de 1642. Des d’aquesta data, hem trobat registres de que hi ha hagut un fuster/funerari a cada generació de la família. Antigament, els fusters eren també els enterramorts, ja que eren qui fabricaven els taüts. Així doncs, tan l’activitat de fusteria com la de funerària han anat des dels inicis completament lligades. Hi ha hagut 5 generacions amb el cognom Lamarca, 2 generacions amb el cognom Tenas i fins a l’actualitat 5 generacions amb el cognom Casas. Tot i la gran recerca, no es té clar d’on prové el nom de Besora.
Com a referències històriques, trobem que el 1707, Pere Lamarca (fill de Ramon) fou escollit junt amb altres fusters per construir el retaule de Sant Josep de l’església de Sant Esteve. El 1732 Francesc Lamarca fou acreditat com a mestre fuster pel gremi, i tenim documents de 1760 (en llatí) d’un pagament per treballs realitzats pel Bisbat.
Pels volts de 1850 teníem en taller de fusteria situat al C/ del Carme 17. Al 1898 es va participar en la construcció dels nous Gegants de la ciutat. Al 1912 el taller de fusteria fou traslladat per Francisco Casas Manel·la (primer de la nissaga Casas) al C/ de l’Om, 3 (podria ser en aquest moment en el que s’adopta el nom de Besora). Al 1936 Jaume Casas Tenas va instal·lar la fusteria al C/ Sant Ferriol, 34. L’any 1951, amb Francisco i Lluís Casas Vilà (pares dels actuals gerents) ja com a treballadors de l’empresa, la fusteria va ocupar l’actual local del C/ Sant Ferriol, 17. L’empresa es va professionalitzar durant la postguerra i va haver-hi molta feina en la fabricació de vivendes familiars (barri de Sant Pere Màrtir d’Olot, barri de Sant Narcís de Girona o la zona dels Pins de Platja d’Aro), així com en la construcció d’entitats bancàries, botigues i establiments d’Olot i de fora (hotel Princesa Sofia o la joieria El Regulador de Barcelona), o també en la reconstrucció i restauració d’esglésies i imatges religioses.
Al 1982 es va obrir un nou centre de treball de fusteria a la carretera de la Canya 97 (el qual, després de vàries remodelacions s’ha acabat convertint en les sales de vetlla de l’empresa). Aquest centre de treball es va obrir per donar resposta sobretot a l’alt volum de producció de rems i peces per embarcacions de la casa Zodiac (durant uns anys Besora fou la primera empresa espanyola en la producció de rems). Mentre la fusteria va estar oberta varem treballar per la citada empresa.
Actualment, a l’empresa hi estan treballant la onzena (Jaume Casas Masjoan) i la dotzena (David Casas Carbonell, fill d’en Jaume) generació.
Besora SL, va deixar de servir els serveis de fusteria a finals de l’any 2019 després de la jubilació dels seus treballadors i de molts anys d’oferir els seus serveis de fusteria, treballant i manipulant la fusta i dedicant-nos a l’ebenisteria, la fusteria en general, la decoració i les reparacions vàries. |